Nemzetközi konferencia Budapesten „Soft power” témakörben.
2012.12.04

November 23-án, pénteken került sor a Dr. Schöpflin György néppárti európai parlamenti képviselő fővédnöksége alatt, az Új Társadalom Intézet Alapítvány által megszervezett eseményre, melyen a Fidesz Ifjúsági Tagozatát Tamási Anna, a szervezet külügyi titkára képviselte.

 

 

A témát felvezető beszédében Schöpflin György néppárti európai parlamenti képviselő elmondta, a soft power egyre nagyobb szerephez jut a modern világban, a hatalomszerzés klasszikus módszerei mellett mind fontosabbá válik. Kiemelte, nehéz pontosan meghatározni, mit is jelent a soft power, az elmúlt néhány évtizedben kialakult fogalom jelentése hasonló a befolyásoláshoz, a rábeszéléshez, a meggyőzéshez, az érveléshez, melynek napjainkban egyre nő a jelentősége. Úgy fogalmazott, a célja gyakran csak a tisztelet, az elismerés kivívása, de alkalmas lobbizásra és a kultúra révén például egy ország imázsának erősítésére is.

 
Joseph Nye politológus, a soft power atyja, a Harvard Egyetem korábbi dékánja a konferencia résztvevőinek küldött video üzenetében kifejtette, a katonai és a gazdasági hatalom nem minden, nem csak ezekből áll egy ország hatalma. Egy ország nemcsak fenyegetéssel, hanem meggyőzéssel, befolyásolással is elérheti, hogy más országok azt tegyék, amit akar, vagyis a soft power is elengedhetetlen a hatalomgyakorlásban - mutatott rá.
 
 
Őexc. Bogyay Katalin, az UNESCO közgyűlésének elnöke a soft powert a konszenzus hatalmának nevezte, és kifejezte abbéli reményét, hogy a jövőben a nemzetközi kapcsolatokban nem a fenyegetés, a katonai erő vagy a gazdasági eszközök lesznek meghatározók, hanem az országok a soft power alapján, a kölcsönös tisztelet jegyében dolgoznak együtt. Ehhez az együttműködéshez az országok pedig önként, s nem pedig kényszerből csatlakoznak majd.
Kiemelte, a soft power nemcsak országokhoz, hanem szervezetekhez is kötődhet, az UNESCO is a békés egymás mellett élés fontosságáról igyekszik meggyőzni az embereket a kulturális sokszínűség védelmével, az oktatás és tudomány támogatásával.
 
 
A rendezvényen többek között felszólalt Kovács Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára is, aki a témával kapcsolatban elmondta: a kormányváltás óta eltel két év változásai hozzájárultak ahhoz, hogy a két világháború között még oly aktív civil társadalom megerősödjön, és elindulhasson a kibontakozás útján, lehetőséget adva így a soft power használatára. A soft power-nek ugyanis, mint „a hatalom lágy megnyilvánulásának” ereje és jövője a civil társadalomban van, így ezen a területen Magyarországnak sokat kell fejlődnie.
Csaknem ötvenéves hiányt kell pótolni, hiszen a kommunista hatalomátvételkor igyekeztek felszámolni a civil társadalom infrastruktúráját, így a demokratikus fordulatnál nehéz volt helyreállítani a civil társadalmon alapuló soft power erejét. Azzal azonban, hogy a kormányváltáskor Magyarország strukturális reformokba kezdett, és „átformáltuk az országot” húsz évvel a rendszerváltozás után, a civil társadalom is megerősödhet - fogalmazott.
 
A kultúra, mint a „hatalom lágy megnyilvánulásának egyik eszköze” jegyében a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium és a Design Terminál által kezdeményezett és szervezett Gombold újra! Divat a magyar program is bemutatkozott a pénteki soft power konferencián, ahol Böszörményi-Nagy Gergely, ismertette a Rubik ház projektterveit is.
 
A konferencia meghívott előadóinak listája: James Sherr (Lincoln College, Oxford) Joseph Nye (politológus, a Soft Power atyja, a Harvard Egyetem volt dékánja), Őexc. Bogyay Katalin, Magyarország UNESCO nagykövete, Hatos Pál, a Balassi Bálint Intézet igazgatója, Varga Zsuzsa, a Glasgowi Egyetem oktatója, G. Fodor Gábor, a Századvég Alapítvány, igazgatója, Böszörményi Nagy Gergely, a Design Terminál stratégiai igazgatója, Zákonyi Botond, a Magyar Külügyi Intézet, igazgatója, Vitézy Zsófia, a Budapesti Fesztiválközpont ügyvezető igazgatója, Szabó Kinga a Robert Schuman Intézet igazgatója, Arkadiusz Bernaś a Lengyel Kulturális Intézet igazgatója, Őexc. Darja Bavdaž Kuret Szlovénia nagykövete, és Bert van der Lingen osztályvezető/ideiglenes ügyvivő a Holland Nagykövetség megbízásából.
Kampány 2010
III. Nyári Egyetem - Balatonszárszó 2009
EP-kampány 2009
Március 15-ei megemlékezés a Bem téren
Antall József-megemlékezés
Demokrácia és szélsőségek
Országos Tanácsülés - Pécs 2008
Debreceni IT a jégen
II. Országos IT-tábor Balatonszárszón
III. Baranya megyei Fidesz IT-tábor
Divatbemutató
EDS Téli Egyetem
Tisztújítás-2007
I. Országos IT-tábor
EFOTT-2007
Alakuló ülés