Hallgatói érdekképviselet Németországban és Magyarországon
2013.04.03

2013. február 4-én került sor a Fidesz Ifjúsági Tagozat és a Konrad Adenauer Stiftung „Hallgatói érdekképviselet Németországban és Magyarországon” címet viselő közös rendezésű vitaestjére. A rendezvény elsődleges célja volt, hogy feltárja a német és a magyar hallgatói érdekképviseleti modellek közti különbségeket, azok előnyeit és hátrányait, valamint választ adjon arra a kérdésre, mely szerint: Szolgálhat-e mintaként Magyarország számára a német modell?

Az est meghívott előadói voltak dr. Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának Felsőoktatásért és Tudománypolitikáért felelős helyettes államtitkára, valamint Eva Majewski a Ring Christlich-Demokratischer Studenten (RCDS) szövetségi választmányának tagja; az Európai Néppárt ifjúsági szervezetének (EDS) alelnöke. A rendezvényt a Konrad Adenauer Stiftung budapesti irodavezetője, Frank Spengler nyitotta meg, majd a Fidesz Ifjúsági Tagozat részéről Veress Áron elnök köszöntötte a résztvevőket. 

 

A vitaestet az előadók gondolatébresztő egyéni prezentációi vezették be. Maruzsa Zoltán helyettes államtitkár úr részletesen beszélt a magyarországi egyetemek hallgatói önkormányzatainak (HÖK) struktúráját és működését, mellyel kapcsolatban kihangsúlyozta a hallgatói érdekképviselet választásán való részvétel fontosságát, ugyanakkor megkérdőjelezte a hallgatói szervezetek politikai orientáltságának szükségességét. Ezt követően érintette a kormány és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája között jelenleg zajló tárgyalások témakörét, illetve kommentálta a 2012. decemberében tartott diáktüntetéseket is.

 

Az előadók röviden beszéltek a német és a magyar hallgatói érdekképviseleti rendszer előnyeiről és hátrányairól, melyek közül kiemelték egy megfelelő hallgatói érdekképviseleti szerv megválasztásának nehézségeit. Eva Majewski részletesen beszámolt a németországi, klasszikus értelemben vett hallgatói érdekképviselet és a párt közeli ifjúsági érdekképviseletek közti különbségekről. Kritizálta a véleménye szerint részben elöregedett struktúrákat és a források pazarló kezelését sok Általános Hallgatói Bizottságban, miközben a pártközeli hallgatói képviseletek mellett érvelt.

 

Az ezt követő vita során a résztvevők olyan kérdéseket is érintettek, mint Magyarország képzésipolitikájának változásai, napjaink társadalmának igényei, és az ezekre adható képzéspolitikai válaszok, a fiatalok közéleti és politikai szerepvállalása, illetve a magyar politikai kultúra fejlődése és fejlesztése. Az elődadókhoz intézett kérdéseket követően a rendezvényt a résztvők kötetlen hangvételű beszélgetése, és állófogadás zárta.

 

A Fidesz Ifjúsági Tagozata ez úton szeretné megköszönni az est folyamán felszólalt előadóknak, a megjelent résztvevőknek, illetve a Konrad Adenauer Stiftung-nak a hozzájárulást a rendezvény sikeréhez!

Kampány 2010
III. Nyári Egyetem - Balatonszárszó 2009
EP-kampány 2009
Március 15-ei megemlékezés a Bem téren
Antall József-megemlékezés
Demokrácia és szélsőségek
Országos Tanácsülés - Pécs 2008
Debreceni IT a jégen
II. Országos IT-tábor Balatonszárszón
III. Baranya megyei Fidesz IT-tábor
Divatbemutató
EDS Téli Egyetem
Tisztújítás-2007
I. Országos IT-tábor
EFOTT-2007
Alakuló ülés